Thursday, April 8, 2010

Apa bezanya...




Nampak tak apa beza dia...bukan botol air tu...ala skali tgk pun dah nampak perbezaannya..kan.. sedih plak bila tgk... tapi sebenarnya okla danish dah kurus sikit... ha..ha.. jahat betul ibu dia kan... sebelah kanan tu gamba pg td... sebelah kiri tu gambar on 4th January... memang byk beza... danish dah susut... dia makan je muntah...dulu dia 24 kg kut...skang ni dah 21kg dah... org cite la sikit psl danish sakit ya...

Danish mmg duk batuk sejak dia msk sekolah lg...org bw dia g klinik... hinggala Dr diagnose dia, Athma... org pun mcm.. yela time jela.. dah tu sakit anak org.. lgpun... org ni bukan Dr nak bantah2 kan... setiap hujung minggu.. masa org habis kat klinik je...Danish kena buat Neb... Pagi..pastu tghari...pastu mlm pulak...nasib dia ok je..dia pun dah expert..what should he do...kalau dah msk jumpa Dr atau nak kena neb...tapi mmg kahak dia tak pernah hilang..sentiasa je ada...sampai satu ms dia refuse tak nak mkn dah ubat...yela kat 3 bulan asyik ubat je...dari seorg budak yg senang nak makan ubat skang dia jadi seorg yg tak nak gila mkn ubat...sampai org tahap kena ugut dia untuk makan ubat...siap org berlakon lagi...ha..ha..jgn tak tau org dah jadi pelakon...

Danish mmg takutkan kwn hasben yg dia panggil uncle... kebetulan ada sari ni lepas g neb jumpa uncle ni...org pun ckpla..dgn uncle tu..kalau danish tak nak mkn ubat, nanti org call dia... ooo lepas tu time mkn ubat je dia nak mkn dgn senangnya...bila dia tak nak mkn org pun ambik hp, berlakonla..bercakap dgn uncle...tak lama dia pun mkn la...gitula..kalau time mkn ubat... at 1 time.. g klinik lg..Dr kata msk ward la..ya...Dr ckp..mcm ni la..kalau dia tak leh tido lg mlm ni..bawa g spital...tp alhamdulillah dia boleh plak tido mlm tu..so org takla bw dia g spital...dlm seminggu dia dah ok..batuk dia dah hilang...

Ari jumaat petang, teacher dia sms, bgtau danish demam.....org heranla..danish sejak baby..dia mmg jarang demam...boleh kira dgn jarila... so org bw g klinik...biasala treatment...esok dia ok dah... semgu lepas tu dia demam lagi on saturday eve...dia ni kiranya demam..weekend je la...he..he..

Mcm biasa dia refuse mkn ubat..sebab panas sgt org bg ubat bontot...ok jap..bila ubat hbs..dia dmm balik...Ari isnin, org sms bos..bgtau org EL..sebab mlm tu org tak tido..duk control fever dia...panas sgt..sampai panas dia buat org pun rs nak dmm...tp demam pun degil lagi..kool fever tak nak pakai...org nak tuam² kepala tak bg...at 1 time..dia tak daya dah nak refuse org tuam kepala dia...dia merelakan je...tak tahan panas sgt agaknya...keja org asyik duk basuh cadar je...kejap muntah kejap kencing..penat sungguh...

Walau org EL, org kena g opis gak...sebab ada benda yg org kena submit..org dah minta tlg collegue..tapi bila org pk..nyusahkan dia..tak best plakkan...tak pela..org g opis kejap...so danish dgn abah dia..kejap..ms org on the way blk rumah, ms dlm kete..danish senyap je kat belakang pdhal..pg tu dia dah tak demam...bila sampai rumah..org kelam kabut msk rumah sebab org tak solat lg...so danish, abah dia dukung bawa masuk rumah...bila dah sudah solat org rs bdn dia..mak aii..panas... org suh mkn ubat demam... ms org tgh duk bergayut dgn adik org on the phone rumah.. danish bgn bgtau nak poopoo, tiba² dia muntah kat situ gak...org pgg bdn dia..panas sgt..terus org call my agent insurans...boleh tak org bw danish g terus hospital..without dapatkan surat dr Klinik... Dia ckp boleh... Tq sgt kat my agent Insurans, he help me a lot... dia as adviser gak..he..he..

Org apa lagi call hubby, nak bw danish g spital... org pun terus kemaskan baju untuk 3 hari 3 mlm org dgn danish...kalau tak masuk tak pela..kan..kalau msk susah plak..takkan org nak tgl danish g ambik baju kat rumah..nak suh hubby yg ambik baju... NO NO... kut nanti dia ambik kain baju yg duk lap lantai..tak ke haru...oo org mmg tak caya kat org lain ambik kain baju org...so lebih senang pack sendiri...buh je dlm kete...agak² warded..barula buat kuar dr kete kan...





Bermula perjalanan org ke KPJ kajang... kalau warded org guna insurans danish la.. Prudential BSN Insurans, kalau medical opis...org tak layak dpt hospital swasta..org dah byk bad experience dgn hosp gomen.. so no thanks...

Org sampai lebih kurang kul 6 la..ms tu demam danish dah turun... dia pun dah daya nak bercakap.. nak gurau...tp ms tu bila cek suhu badan dia..39.7..org pun terpk...agaknya ms kat rumah tu brpla..panas dia yek...org nyer thermometer rosak..jahanam... sebab tula tak tau...rsnya boleh capai 42 kut..sebab mmg panas sgt...dia org mskkan ubat bontot lg... danish kena Xray..kena ambik darah...tapi sebab tangan danish yg domok...urat tak dijumpai... Dr ckp dia tak nak menyakitkan danish. biar pakar yg buat dalam wad... ms tu org pk..mujur msk hosp swasta..kalau gomen ni..tak kirala dia cucuk gak..tak kra anak ko sakitke..apa ke..kan.. ni la bezanya... no regret ambik insurans...





Di pendekkan cite.. bila msk spital Dr ckp..hasil dr darah tu... Sel darah putih dia byk..sebab tu dia demam berulang...should be 12 je tp danish 19...pastu pneumonia ada gak sikit...startla berkg kami kat hospital tu...mlm memula kami berdua je..bed sebelah masih kosong...


masa ni dia masih demam..gigil² dlm econ..dahla org tak tau nak control kat mana..sian danish...




kat 5 botol gakla...danish masuk air...bykkan?? ms msk air tu danish duk diamla...kat katil... sebab dia mcm terikat..nak g toilet pun, kena pgl nurse..last² bila mula kerap nak shishi, org malu nak pgl.. org tadah je pakai mangkuk yg dia sediakan...eehh..bila dah buka air pun danish nak shishi dlm mangkuk gak..byk cantik muka... ada sekali tu...masa MIL org dtg bawa nasi & lauk, tapi dia tak bw pgn..hubby suh org makan dlm mangkuk tu... uiihh tak lalula...bekas kencing anak... pastu nak buh makanan... hubby kata basuhla...walau dah berbasuh dgn sabun rendam air panas..tak lalula ambo...he..he...






Pg selasa, Dr dtg cek...bgtau danish kena g physio... org ni heran anak aku bukan patah nak kena g physio therapy..rupanya..g physio..untuk tepuk².. suh kahak tu kuar dr paru²... Oooo... so kalau sape² ada anak² yang batuk berkahak..tepuk² la anak.. concern dia org biar kahak tu kuar dr lung...janji budak tu batuk dan kahak tu kuar dr lung msk ke usus...



walau sakit makan selera je...ms kat spital selera je...bila dah kuar spital yg tak nak mkn langsung...



Bila danish dah cabut air..mak aii...aktifnya dia..tak terkata...penat org...khamis mlm danish discharge, dia masih ok...jumaat tu pun dia masih ok...tapi duk muntah2 gakla...punyala byk kain yg kena basuh...waaarghhhh penat gila...walau basuh guna mesin basuh...tapi penat ooo...




ms tgh tunggu surat kuar wad....



ubat² yg dia dapat...

Pg sabtu, duk muntah²..sebab org dah penat sgt..hubby yg ambik alih...danish mmg tak tido sgt...Oleh keranan, org dah janji nak g tgk baby kwn org kat Lenggeng..takkan org nak cancel... lgpun bawa jela..danish dpt angin luar kut dia ok...dia melepek jela...kat rumah kwn org dia start panas balik...sampai rumah, mskkan ubat bontot lagi...dgn org pengsan...skali bangun dah kul 6.30..bestnya dpt tido 3 jam...tu pun mata tak leh nak buka, kena paksa buka gak..sebab org tak solat asar lagi...tapi mmg nikmat dpt rehat bila badan amat memerlukan rehat...

Ari isnin danish stil not ok...kena anta dia g school gak..kut dia bila tgk kwn², dia nak main²... bila sms teacher..danish tak aktif..teacher dia bgtau.....muntah pastu dia cirit... at last org bw g klinik, Dr ckp..effect dr antibiotik yg dia makan...Dr bg ubat tahan muntah..ubat cirit dan ubat angin....Alhamdulillah...semlm dia dah ok...bila dia blk semlm tak dela..dia duk tido je...tp part yg paling ibu suka...bila danish nak tido dgn abah...nak mandi dgn abah...bagus...boleh ibu relax byk..ha..ha...

buat masa ni je la apa yg org igt nak dicitekan...kalau org igt lg..nanti org sambung ya...



ni masa kat rumah dah...dia mmg baring je... sape tak sedih tgk dia gini kan...tapi alhamdulillah...skang dah kembali seperti biasa..dan mulut cukup pandai bercakap...ibu abah selalu terkena...


2 comments:

mamarempit said...

kdg2 bila tgk anak demam....kite sedih...rasenye biarla kite yg demam....ni plak sakit macam2...skang ni..penyakit macam2 timbul...

tp awak boleh cuba bagi danish susu alpha lipid tu..(kalau belum cuba lah..)

akak pun mase kena asma..2 taun lepas....lpas minum susu tu...alhamdulilah...skang dh tk de kena lagi....kalo tak...seminggu 2 kali harus kena pegi neb....

mannira said...

TQ mamarempit...Dr kat spital kata bukan athma pun..cuma paru2 dia je...tunggula next follow up...