Bahan utk dijadikan gula hangus
1 cawan gula
1 cawan air panas
2 sudu besar mentega/ marjerin
caranya goreng gula hangus tu sampai jd perang lepas tu masukkan air dan last sekali masukkan marjerin
4 biji telur
1 cwn susu pekat
1 cwn tepung gandum
2 s/besar soda bikarbonat
1 s/besar esen vanila
ayak tepung bersama soda ( ketepikan), kemudian masukkan telur, susu pekat dan esen vanila dlm blender, setelah agak kembang masukkan gula hangus dan tepung, putar lagi hingg kembang. kek ni mmg senang nak buat sbb guna blender je, lagi satu peringatan klu nak kek ni byk lubangnya mcm sarang lebah tu perap adunan ni dlm 3 jam baru bakar. letak je dlm blender tu dan biar sampai 3 jam. bakar dlm oven suhu 160 darjah selama 30 minit... ok siap utk di makan..
masih panas lg ni..terus update blog ok...
4 comments:
suka gak kek ni... tapi jangan manis....
salam perkenalan...masa perap 3 jam tu...masukkan dalam loyang ke ataupu dlm bekas lain...bila nk bakar baru masukkan dalam loyang...
cho zila ~tak manis sgt..sebab kek gula hangus kan...so tak la manis sgt..
noorsafone~bila dah blend tu tinggalkan je dlm blender, selama 3 jam, bila dah 3 jam jgn plak di press button tu angkat je terus letak dlm loyang dan bakar...
Thanks Manirra...mama noor buat ari tu tak berapa nk bersarang la..sbb tak perap..btw thanks 4 the resepi.
Post a Comment