Wednesday, May 13, 2009

Goreng Pisang Panas

Ma org dah pandai buat goreng pisang..wakaka.....nak msk 36 br reti buat grg pisang boley??? kelaka kan..pjg cite nya kisah org tak pandai buat grg pisang & kodok pisang...org ni anak sulung...biasa anak sulung ni yg pandai msk ke hape kan..sebab org jarang ada kat rumah...(maksudnya..org sekolah asrama..pastu..g belaja kat perlis)so balik cuti..apa2 mama akan suh adik yg buatkan...sebab tu sampai ke tua ni..tak reti2 nak buat..(alasan!!! so sila salahkan ati ya...) pernah buat tapi tak jadi..sebab mama suh buh telur sikit..org buh sebijik..wakaka..lawak kan...pernah teringin nak buat nak beli pisang...mm beli je yg dah siap..senang..nak jd cite baru ni nenek danish(babysitter) bg pisang abu kat 1/2 tandan ada kut...org trg pgl kelat abu..(tak tau psl apa kelat) so org nekad nak buat je pisang goreng sendiri...dgn tebalkan muka ty mama resepi...mama tak de ati (adik) yg bg...so pada sape2 yg mcm org..tak pernah buat nak try...
ni resepi untuk 10 biji pisang...



1 cawan tepung beras
secukup rs kunyit
2 sudu telur
secukup rs garam
air kapur
air

sebatikan..celup pisang goreng dlm minyak panas..yg ni kalau tak reti jugak..mmgla..

pastu..teringin nak mkn grg pisang dgn kicap (jawa style) yg ni org mmg expert..dr dulu lg..part buat kicap..mmg mama serah kat org..ha..ha.. dulu org dibesarkan kat johor...so retila mkn..bila blk trg...buat mcm ni..ajak org mkn..memula semua org pelik..tp bila dah cuba..ha..ha..tak nak berenti...he..he..

so untuk kicapnya...

sebiji bwg putih
2-3 biji cili api
2sdm gula
1 sudu cuka makan
kicap

semua bahan di tumbuk except cuka dgn kicap...dah lumat barula buh cuka..dan kicap...pastu cicah..wah..sedap.....



tapi sampai la ni..org tak reti..buak cok kodok akak jemput pisang aka kodok pisang...memula jumpa mak mertua..org bgtau..org tak reti buat kodok pisang..dia gelak je..he..he...

2 comments:

About Me said...

maa...apa susah guna tepung beras bagai...beli je tepung goreng pisang adabi tu ....cepat je siap ...heheheee

mannira said...

tepung adabi tak berapa sukala ju..suka lg cara lama...walau tak reti wakaka...